Zatrucia pokarmowe
Zatrucia pokarmowe najczęściej zdarzają się w okresie letnim. Mogą dotyczyć pojedynczych osób, rodzin lub większych grup ludzi. Najbardziej narażonymi na zatrucia są: kobiety w ciąży, niemowlęta i małe dzieci, ludzie przewlekle chorzy, osoby i obniżoną odpornością.
Zatrucia pokarmowe są to choroby wywołane spożyciem pokarmów zawierających chorobotwórcze bakterie, toksyny, pasożyty, wirusy lub zanieczyszczenia chemiczne. Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są: bakterie z rodzaju Salmonella, Campylobacter oraz rotawirusy. Zjedzenie nawet niewielkiej ilości niepewnej żywności może wywołać chorobę. Jej przebieg jest zwykle gwałtowny i objawia się nudnościami, bólami brzucha, wymiotami, biegunką (stolec jest luźny, wodnisty, często zawiera śluz lub inne domieszki jak krew, treść ropną) i wysoką temperaturą.
Mordeczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz