niedziela, 7 kwietnia 2013

Smakowite Sałatki

Zbliża się wiosna. Macie jakieś inne pomysły jak przywitać wiosnę w waszych domach i pokojach ? Ja mam. Wiosenne sałatki.

Smakowite Sałatki
Gdy nadchodzą pierwsze wiosenne dni, od razu mamy ochotę na coś orzeźwiającego, nieskomplikowanego, apetycznego, zdrowego i bogatego w witaminy.

Sałatka z kurczaka i ananasa.
          SKŁADNIKI
     pół ugotowanego kurczaka
     pół świeżego ananasa
1 jabłko gatunku granny mith
            seler i cytryna                
        1 łyżeczka cukru      
sałata w dowolnej ilości
              majonez            
      pieprz cayenne        

  • Umyj i osusz sałatę. Pokrój na cząstki nieobrane jabłko, w kostki ananas Zetrzyj seler i dodaj do owoców.
  •  Dodaj sok z cytryny, posyp cukrem i pozostaw na 15 minut.
  • Zdejmij skórę z kurczaka, usuń kości i pokrój mięso w paski. Dodaj trochę majonezu i dopraw szczyptą pieprzu cayenne.
  •  Wymieszaj kurczaka z owocami i selerem, przełóż do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty.
  • Wstaw do lodówki na godzinę.
Sałatka z awokado

       SKŁADNIKI
        4 pomidory      
    2 awokado        
          cytryna         
około 250g Mozzarelli
          oregano   
             pieprz, sól      
       oliwa extra vergine  

Pokrój 4 pomidory na kawałki, usuń pestki. Obierz 2 awokado, pokrój na kawałki i skrop kilkoma kroplami soku z cytryny, żeby nie sczerniały. Pokrój w kostkę około 250g mozzarelli. Przełóż wszystko do salaterki, dodaj szczyptę oregano, pieprzu i soli, dopraw niewielką ilością oliwy extra vergine. 

Sałatka grecka
 Składniki( na 4 osoby)
   100g fety
1 główka rzymskiej sałaty
1 ogórek i 4 pomidory
100g czarnych oliwek
  1 czerwona cebula
   oregano   
oliwa extra vergine
ocet winny i sól

1.Umyj i osusz wszystkie warzywa.
Pokrój pomidory na cząstki i przełóż na sitko, żeby ociekły. Odkrój końcówki ogórka, obierz cebulę i pokrój wszystko w cienkie talarki. Osusz dokładnie sałatę i pokrój; odsącz dobrze oliwki.

2. Zrób sos: wlej do słoika 4-5 łyżeczek oliwy extra vergine, 2 łyżki octu, wsyp szczyptę soli; zamknij słoik i potrząsaj, do czasu aż sos nabierze gładkości.

3. Dodaj fetę

w kawałkach, dopraw sosem ze słoika i posyp oregano.

Jeśli chcesz urozmaicić to danie, podawaj je wraz z sosem tzatziki na bazie jogurtu i ogórków.

Wiem, że o niektóre składniki początkiem wiosny jest trudno zdobyć. Jednak może puścić wodze fantazji i pozmieniać niektóre z nich, lub podać sałatkę latem.


                                           ............Balerina





                                                    



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz